Souldivers stuurt NMA op ANVR en reisorganisaties af

De invallen van gisteren van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) bij verschillende reisorganisaties zijn mede gebeurd door klachten van de Rotterdamse duikreisoroganisatie Souldivers. Dat meldt Radio Rijnmond

De NMA deed dinsdagochtend invallen bij reisorganisaties zoals TUI, OAD en Thomas Cook, maar ook bij belangenorganisatie ANVR. Souldivers organiseert zelf duikreizen, maar omdat het waarborgfonds heeft voor reisgelden van de reizigers werd het door het ANVR op een zwarte lijst geplaatst. Omdat Souldivers niet aangesloten is bij de SGR kunnen klanten geen aanspraak maken op het Garantiefonds als de reis wordt geannuleerd.

De eigenaar van de duikschool vindt dat onterecht en zegt dat er sprake is van kartelvorming. De belangen van grote reisorganisaties worden op deze manier afgeschermd ten koste van kleinere ondernemingen die gespecialiseerde reizen verkopen en geen lid kunnen worden van de ANVR/SGR.

In een radio interview met Radio Rijnmond licht Souldivers eigenaar Willem Warbie zijn standpunt toe.

26 januari – NMA ANVR duikbedrijf by rtvrijnmond

Echter, hij lijkt de feiten niet echt goed op een rijtje te hebben. De ANVR is een brancheorganisatie die de belangen van de reisorganisaties behartigt. Je kunt alleen lid worden van het ANVR als je als reisorganisatie aangesloten bent bij de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). Dit is een waarborgfonds voor reizigers. Alle door reizigers aan reisorganisaties betaalde bedragen zijn gedekt door de SGR. Bij faillissement van een reisorganisatie krijgt de reiziger de betaalde bedragen terug van de SGR. Wanneer je als reiziger boekt bij een organisatie die niet is aangesloten bij de SGR heb je deze garantie niet, behalve wanneer de reisorganisatie dit op een andere manier geregeld heeft (maar in vrijwel alle gevallen is dit onvoldoende volgens de wet).

Willem Warbie zegt dat hij alles goed geregeld heeft en dat die problemen bij hem niet spelen, omdat hij retourtickets van te voren boekt. Echter Souldivers vraagt de klant een aanbetaling te doen van 40% van de reissom. In de praktijk zit er een bepaalde periode tussen het moment van boeken van de reis door de reiziger en het daadwerkelijk boeken en betalen van de vliegtickets, hotels en duikcursussen. In die periode loopt de reiziger dus risico’s. Wanneer Souldivers een aanbetaling moet doen voor de tickets is dit in veel gevallen slechts 15-25%. Bovendien kan de reiziger de betalingsafspraken van Souldivers met luchtvaartmaatschappijen, hoteliers en duikscholen niet controleren.

Het is ook voor kleine organisaties prima mogelijk je aan te sluiten bij de SGR, zo lang je maar aan kunt tonen dat je een gezond bedrijf hebt. Wel moet je als organisatie een bankgarantie neerleggen.

Het lijkt overigens wel onwaarschijnlijk dat het NMA met 60 man onderzoek doet na een melding van slechts één kleine organisatie.

Lees ook:ANVR waarschuwt: boek je reis alleen bij een SGR reisorganisatie
Lees ook:Nieuw Garantiefonds voor Turkije specialisten
Lees ook:Reisbranche start actie tegen milieutax
Lees ook:ANVR start proefproces tegen luchtvaartmaatschappijen
Lees ook:Nederlander trekt zich niets aan van Wilders film

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Souldivers stuurt NMA op ANVR en reisorganisaties af

  1. Jan Lokhoff

    De informatie over koppeling ANVR en SGR (en CFR) klopt niet. De ANVR stelt deelname aan SGR niet verplicht. Op http://www.reisrevue.nl lezen de abonnees hoe de vork precies in elkaar steekt.

      /  
  2. Henk

    De sgr kost 1300 euro pj. Daarnaast moet bij de aanvraag rekening worden gehouden met 7.500 euro aan accountantskosten! Een 5tal verklaringen/beoordelingen. (heb offerte hier liggen)

    Het gaat om een eenmanszaak

      /  
  3. gerard

    ANVR en SGR spelen wel gegelijk onder een houdje, naast hoge accountantskosten moeten er ook bankgarantie waarmee de schade betaald kan worden. Dit is dus gewoon een sigaar uit eigen doos. Daarnaast probeert de SGR eerst allerlei partijen vwaaronder vliegmaatschappijen de schade te laten betalen door te schermen met vervoersplicht ed.

    DE SGR HEEFT 120.000.000,- IN KAS!

      /  
  4. carla/ reisburo dort

    Hallo lezers,

    ANVR is een criminele organisatie. U betaalt teveel voor uw reis als u boekt bij een ANVR lid terwijl vliegreizen helemaal niet onder een dekking vallen terwijl de SGR miljoenen in kas heeft.

      /  
  5. Eric

    SGR lidmaatschap is inderdaad voor veel kleinere reisorganisaties niet mogelijk. Niet eens door de buitenproportionele en oneerlijk berekende kosten, maar ook door de minimale omzet die er gedraaid moet worden om lid te kunnen worden.

    Wat betreft het “risico” wat een klant loopt bij een aanbetaling, daar ben ik het echt niet mee eens.
    Het echte risico ligt naar mijn mening bij grote reisorganisaties die mensen ZONDER enige vorm van aanbetaling laten boeken (veelal ANVR-leden), organisaties die natuurlijk wel zelf alvast alles vooraf moeten inkopen en daardoor de echte financiele risico’s lopen.
    Daardoor zijn er al meer failliet gegaan. En denk maar niet dat de SGR zomaar alles terugbetaalt, er zijn een hoop uitzonderingen.

    Toch maar bij een kleine organisatie, niet-SGR-lid, boeken!

      /  
  6. f. oostdam

    bij deze wil ik graag even reageren op onwaarheden en onjuistheden die nav dit onderwerp te berde worden gebracht.
    SGR lidmaatschap voor kleine bedrijven is wel degelijk mogelijk. Bij de anvr zijn vele kleine bedrijven aangesloten die zich wel professioneel willen onderscheiden en die wel willen voldoen aan de wettelijk verplcihte garanties.Het kosten aspect speelt voor de kleinere bedrijven natuurlijk een rol maar het absoulte onzin om te zeggen dat het sgr lidmaatschap te duur is. Het aanbieden van reizen is een professionele activiteit. Klein of groot maakt niet uit. Professionalisme moet leading zijn en dat heeft zijn prijs. Hobby-en moet iedereen in zijn eigen vrije tijd doen. Op de vraag of anvr en sgr betrwouwbare organisaties zijn ga ik maar helemaal niet op in.

      /  
  7. günstig mbt

    Dit is dus gewoon een sigaar uit eigen doos. Daarnaast probeert de SGR eerst allerlei partijen vwaaronder vliegmaatschappijen de schade te laten betalen door te schermen met vervoersplicht ed.

      /  
  8. Thomas

    Ik begrijp niet dat beide partijen deze ruzie uitvechten op een weblog. Als we toch willen spreken, en ik hoop dat beide partijen dat willen, over een professionele tak, waarom komt er dan niet een bijeenkomst waar beide partijen met elkaar om de tafel gaan. Mogelijk dat er een oplossing komt en dat we dergelijke negatieve berichten kunnen besparen. Samen moeten we werken aan een goede naam!

      /  

Comments are closed.