3 op Reis, het wekelijkse portie reisinspiratie volgend seizoen weer terug bij BNN

3opreisZojuist was de laatste aflevering van het populaire reisprogramma 3 op Reis te zien op Nederland 3. Wie denkt dat met het verdwijnen van omroep Llink ook 3 op Reis zou verdwijnen heeft het mis. Een jaar geleden al redde BNN het reisprogramma van de ondergang. Dit seizoen werd het programma door zowel BNN als Llink gemaakt, in het najaar zal het programma alleen nog door BNN gemaakt worden. 3 op Reis is het meest populaire reisprogramma op de Nederlandse tv. Uiteraard vooral dankzij reiskoningin Floortje Dessing maar zeker ook dankzij de jonge presentator Dennis Storm trekt het programma vel reislustige kijkers.

 

Kritiek van de kijker

Wie de website en berichten op Twitter over het programma volgt ziet dat de reacties op het reisprogramma nogal wisselend zijn. Hoewel het programma succesvol is, is er ook veel kritiek op 3 op Reis. Een reisprogramma moet namelijk inspireren en de kijker wil graag wegdromen in gedachte dat hij of zij op die bestemming staat. Juist de reizen van Floortje Dessing zijn leuk om naar te kijken, maar inspireren niet. Voor vrijwel alle kijkers zijn dergelijke reizen nooit haalbaar en dus ook niet inspirerend. Het wegdroom-effect is niet aanwezig, wat zeker jammer is. Het zou leuker zijn wanneer Floortje volgend seizoen een route kiest langs landen die voor velen wel haalbaar zijn in plaats van een reis langs de meest onmogelijke plekken op deze aardbol.

 

Veel kijkers vinden het ook jammer dat het duurzame karakter nauwelijks meer zichtbaar is in het programma. Mogelijk is dat de invloed van BNN als voornaamste omroep achter het programma. Voorheen toen het programma door Llink gemaakt werd was er overigens ook weinig van duurzaamheid te merken. Het programma werd toen (inmiddels niet meer) als het duurzame reisprogramma gepromoot maar de makers zijn er helaas nooit in geslaagd de kijker duidelijk te maken wat duurzaam reizen inhoudt en wat je als reiziger kunt doen om op een duurzame manier te reizen. Veel verder dan een paar bezoeken aan een eco lodge zijn de makers niet gekomen. Helaas een gemiste kans!

 

Afgelopen seizoen

Het afgelopen seizoen zat er weinig samenhang in het programma. Dennis Storm maakte reizen die een jong publiek aanspreken, terwijl de ‘oudjes’ Floortje en Daphne een breder publiek probeerden te bedienen. Apart was het dat later in het seizoen twee nieuwe presentatoren toegevoegd werden aan de 3 vaste presentatoren. Nicolette maakte twee reizen en ineens was Sebastiaan Labrie ook weer ‘in the picture’. Het lijkt erop dat Daphne Bunskoek langzamerhand naar de achtergrond geschoven is. Het zou me niet verbazen wanneer zij volgend seizoen niet meer te zien is in 3 op Reis. Terecht overigens, want haar reizen waren vaak ook saai om te zien.

 

BNN

Volgend seizoen zal de invloed van BNN meer zichtbaar worden. Vermoedelijk wordt het programma jonger en avontuurlijker. Bij BNN is reizen belangrijk en avontuur is één van de peilers van de omroep. Ik vermoed dat Floortje Dessing en Dennis Storm blijven als presentatoren en Nicolette Kluijver de plaats van Daphne Bunskoek in gaat nemen. Dat hoop ik in ieder geval (als oud medewerker van het voormalige reisprogramma ‘Weg met BNN’, gepresenteerd door Dennis en Nicolette). Het zal mij ook niet verbazen als enkele elementen van Weg met BNN gebruikt gaan worden in een verjongd 3 op Reis, maar het reisprogramma moet wel inspirerend en toegankelijk blijven voor de kijker en niet om de kick van de presentator gaan. Als de makers dat in het achterhoofd houden, wordt het zeker weer een mooi seizoen vol reisinspiratie!

Lees ook:Nicolette Kluijver nieuwe presentatrice 3 op Reis, het reisprogramma van BNN en LLink
Lees ook:Patrick Lodiers en Nicolette Kluijver nieuwe presentatoren 3 op Reis bij BNN
Lees ook:RTL Travel ook volgend seizoen op TV
Lees ook:BNN-reisprogramma 3 op Reis zoekt avontuur op met nieuwe presentatoren
Lees ook:Dennis & Nicolette op reis voor Weg met BNN; check hun weblog

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “3 op Reis, het wekelijkse portie reisinspiratie volgend seizoen weer terug bij BNN

  1. Pingback: BNN-reisprogramma 3 op Reis zoekt avontuur op met nieuwe presentatoren | Travel