Eurocontrol: ook morgen geen vliegverkeer mogelijk

Het gebied waar de aswolk zich beweegt

Het gebied waar de aswolk zich beweegt

De aswolk die het luchtverkeer al twee dagen grondig verstoort, zal mogen verder uitdijen naar het zuidoosten van Europa. Volgens de Europese verkeersleider Eurocontrol is het weinig waarschijnlijk dat het Nederlandse luchtruim morgenochtend al open gaat. De verkeersleider kan zelfs niet uitsluiten dat de situatie nog dagen, zoniet weken of maanden blijft aanhouden. Maandagmiddag is alvast een topoverleg gepland met alle betrokken nationale luchtverkeersleiders. Dat zou moeten leiden tot een planning op een iets langere termijn.

Het Nederlands luchtruim blijft minstens tot zaterdagochtend 06.00 uur (Nederlandse tijd) gesloten. De kans dat er zaterdag veel vliegtuigen de lucht ingaan, lijkt klein. Eurocontrol, de Europese luchtverkeersleiding, zegt dat het Europese vliegverkeer ook zaterdag plat zal liggen. De aswolk breidt zich geleidelijk uit over een groter gebied, aldus Eurocontrol. De wolk trekt naar het zuiden en zuidoosten en reikt zaterdagochtend van Zuid-Frankrijk en Noord-Italië tot de noordelijke Balkan. Het luchtruim is gesloten voor: het Verenigd Koninkrijk (met uitzondering van Schotland), België, Nederland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Estland, het noorden van Frankrijk met inbegrip van alle luchthavens van Parijs, noordelijke delen van Duitsland, delen van Polen, met inbegrip luchthaven van Warschau en de Tsjechische Republiek.

“De wind waait in zuidoostelijke richting en dat zal morgen wellicht niet veranderen”, zegt Kenneth Thomas van Eurocontrol. “Als de weersomstandigheden en de vulkanische activiteit hetzelfde blijven, en daar ziet het momenteel naar uit, zal morgen een groter deel van het Europese luchtruim moeten worden afgesloten.” De grote boosdoener is het hogedrukgebied dat volgens de vooruitzichten nog een tijdje boven de Atlantische Oceaan blijft hangen. Dat zorgt voor een stabiel weerbeeld boven Europa. Volgens de huidige voorspellingen van Eurocontrol moeten morgen ook de luchthavens in Zwitserland, Noord-Italië, Roemenië, Hongarije, Kroatië en Slovenië sluiten. Er worden dus wellicht meer vluchten geschrapt dan vandaag.

Dagen, weken of maanden

Eurocontrol kan niet uitsluiten dat de situatie – die een dramatische financiële impact heeft op de luchtvaartmaatschappijen – nog dagen, zoniet weken of maanden blijft aanhouden. Maandagmiddag is alvast een topoverleg gepland met alle betrokken nationale luchtverkeersleiders. Dat zou moeten leiden tot een planning op iets langere termijn.

Activiteit vulkaan neemt af

De kracht van de vulkaanuitbarstingen onder de Eyjafjallajökull-gletsjer in IJsland nam vrijdag af, waardoor de stofwolken niet hoger kwamen dan 6 kilometer in plaats van 11 kilometer een dag eerder. Ook stootte de vulkaan minder gevaarlijke stoffen uit: de wolk bestaat bijna alleen nog uit water en stukjes steen, en minder uit asdeeltjes. Toch hoeft dat niet te betekenen dat er snel een einde aan de eruptie komt.

Lees ook:Eurocontrol: geen vliegverkeer in Europa, meeste landen sluiten luchtruim tot maandag
Lees ook:Schiphol tot nader order gesloten. Onbekend wanneer weer gevlogen kan worden.
Lees ook:Morgenochtend weer vliegverkeer mogelijk? Eurocontrol hoopt dat morgen 50% van alle vluchten uitgevoerd kunnen worden
Lees ook:Tot 16.00 uur geen vliegverkeer. KLM bereidt zich voor op opengaan luchtruim.
Lees ook:Voorlopig nog geen einde aan vliegchaos in Europa door aswolk

Geen reacties // Reageer