Luchtruim Ierland weer open na nieuwe aswolk. RyanAir vliegt morgen weer

IerlandDe Ierse luchtvaartautoriteit nam gisteravond laat de beslissing het vliegverkeer tijdelijk stil te leggen omdat de wind vanuit IJsland ervoor zorgde dat de vulkanische aswolk, door een nieuwe eruptie van de Eyjafjallajökull, opnieuw richting het zuiden van Europa trok. De concentratie van vulkanische as was hoger dan de normen die vorige maand zijn vastgelegd, toen het Europese vliegverkeer zes dagen lang stillag wegens een eerste vulkanische aswolk.

Ook een deel van Groot-Brittannië had last van de nieuwe aswolk, ook in Noord-Ierland zijn luchthavens gesloten. De luchtvaartmaatschappij Ryanair vliegt tot vanavond niet en heeft ook alle vluchten van en naar het Noord-Ierse Belfast afgelast. Gisteren liet RyanAir weten rekening te houden met annuleringen voor 24 of 48 uur. Dat blijkt achteraf dus mee te vallen.

De sluting van de Ierse luchthavens kwam er net op een moment dat de Europese ministers van Transport in Brussel bijeenkwamen voor een vergadering over het luchtverkeer. Zij willen maatregelen nemen om te voorkomen dat er bij dergelijke situaties, zoals een vulkaanuitbarsting, opnieuw chaos ontstaat in het Europese luchtvaartverkeer. Sommige landen pleiten voor een Europese luchtvaartdienst. Nu beslist ieder land apart wat er precies moet gebeuren onder bepaalde omstandigheden. De Spaanse minister van Transport legde alvast een voorstel op tafel voor een betere coördinatie.

De Ieren vrezen ondertussen nog een hele zomer last te hebben van de erupties van de Eyjafjallajökull. De luchtvaartautoriteit sluit niet uit dat de luchthavens geregeld enkele uren niet zullen kunnen werken.

Lees ook:Vulkaan uitbarsting Hekla vals alarm. Webcam staat op Eyjafjallajökull vulkaan
Lees ook:Europees luchtverkeer weer vrijwel normaal na nieuwe aswolk
Lees ook:Schiphol en Rotterdam Airport dicht door nieuwe aswolk
Lees ook:Eurocontrol: geen enkele Europese luchthaven in de No Fly Zone
Lees ook:Luchthaven Reykjavik voor het eerst sinds aswolk dicht; zeker tot morgenochtend

Geen reacties // Reageer