Europees luchtverkeer weer vrijwel normaal na nieuwe aswolk

vliegverbod door aswolkHet luchtverkeer in Europa verloopt vandaag “zo goed als normaal”, ondanks berichten over gesloten luchthavens in Portugal en Spanje door de wolk met vulkanische as uit IJsland. Dat meldde de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol.

De vulkaan onder de Eyjafjallajoekull-gletsjer, 120 kilometer ten zuidoosten van Reykjavik, begon vorige week weer actief te worden. Half april legde de vulkaan al het luchtverkeer lam door een dikke aswolk boven West-Europa te spuiten. Maar, in een persbericht, zegt Eurocontrol dat het “ongeveer 29.000 vluchten binnen de Europese regio verwacht, wat zo goed als normaal is voor een dinsdag deze tijd van het jaar”.

Richting Zuid-Oost-Frankrijk

Eurocontrol zei dat de aswolk zich vanmorgen boven Zuid-, Centraal-Spanje en Portugal bevond, de Canarische Eilanden en Madeira inbegrepen. Later vandaag zou ze “in een noordoostelijke richting kunnen bewegen”, richting Zuid-Oost-Frankrijk. Maar de wolk zou hoog genoeg blijven, zodat luchthavens daar niet getroffen worden.

Verder zei Eurocontrol dat gebieden met hoge asconcentraties boven de Atlantische Oceaan “zich verspreiden”. Vluchten tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten moesten daardoor een grote omweg maken.

Portugal

De wolk met vulkaanas uit IJsland heeft vandaag het vliegverkeer in Zuid-Portugal en op de Portugese eilanden in de Atlantische Oceaan verstoord. De luchtvaartautoriteit NAV in Lissabon deelde mee dat zowel de luchthavens van Faro aan de Algarve-kust, als die op Madeira en op de Azoren gesloten zijn. De grote internationale luchthavens in Lissabon en Porto daarentegen bleven open. Daar is er “normaal vliegverkeer”, zei een woordvoerster van de luchtvaartautoriteit.

Spanje

Drie luchthavens zijn vanmiddag nog altijd gesloten in Spanje door de aswolk uit IJsland. Ongeveer 180 vluchten werden geannuleerd tot 11.00 uur, zei de Spaanse luchtvaartautoriteit Aena.

De luchthaven van La Palma, op de Canarische Eilanden, en de luchthavens van Sevilla en Jerez in Andalusië (zuid) blijven vanmiddag gesloten. Vier andere luchthavens, die ook tussen 05.00 en 06.00 uur moesten sluiten, konden in de loop van de voormiddag heropenen, zei Aena in een communiqué. Het gaat om de luchthavens van Tenerife-Noord, Tenerife-Zuid, La Gomera en Badajoz in Extremadura.

In totaal moesten ongeveer 161 vertrekkende en aankomende vluchten geannuleerd worden vandaag tot 1.00 uur, zei een woordvoerder. Overigens werd een twintigtal vluchten naar of van Frankrijk, Marokko en Portugal geannuleerd in de luchthavens van Madrid-Barajas, Barcelona (noordwesten) en Valencia (oosten). Die luchthavens waren wel open.

Lees ook:Schiphol tot nader order gesloten. Onbekend wanneer weer gevlogen kan worden.
Lees ook:Aswolk zorgt voor vertragingen in de luchtvaart
Lees ook:Luchtruim Ierland weer open na nieuwe aswolk. RyanAir vliegt morgen weer
Lees ook:Luchtverkeer in Noordwest Europa plat door aswolk. 90.000 passagiers op Schiphol gestrand
Lees ook:Luchthavens Ierland, Noord-Ierland en Schotland dicht door aswolk. 300 vluchten geannuleerd

Geen reacties // Reageer