Zwitserse toeristentrein ontspoort; 1 dode en 42 geworden

OFRWR-SUISSE-TRAIN-ACCIDENT-20100723In de Zwitserse Alpen is gisteren de Glacier Express, één van de bekendste toeristentreinen ter wereld, ontspoord. Daarbij viel één dode en raakten 42 mensen, vooral Japanse toeristen, gewond. Het ongeval met een van de paradepaardjes van Zwitserland gebeurde gisteren rond 11.50 uur tussen Lax en Fiesch, in het toeristische kanton Wallis, helemaal in het zuiden van Zwitserland. De trein, die bekendstaat als de langzaamste sneltrein ter wereld, had zo’n 210 reizigers aan boord. Van de zes rijtuigen, die zo goed als splinternieuw waren, ontspoorden er drie. Een ander rijtuig kantelde en dreigde van de helling te glijden. En geluk bij een ongeluk: de trein was net een diep ravijn gepasseerd.

De balans is pijnlijk voor de Zwitserse toeristentrein: één dode en 42 gewonden, van wie tien tot twaalf zwaargewonden. Driekwart van de trein was gevuld met Japanners. Verder waren er ook Duitsers, Oostenrijkers en enkele Zwitsers aan boord.

Historische reddingsactie

De reddingsoperatie wordt nu al historisch genoemd, omdat ze zo moeilijk was. Door het steile en ruige landschap kon geen van de elf ingeschakelde ambulances maar enigszins in de buurt komen. Communiceren met de slachtoffers was lange tijd zo goed als onmogelijk. Het grootste deel van de interventie moest dan ook vanuit de lucht gebeuren. Er werden liefst negen helikopters, vijftien artsen, veertig agenten en zeventig brandweerlui ingeschakeld.

Uiteindelijk moesten zes zwaargewonden per helikopter worden overgebracht naar Lausanne, vlak bij Genève. De overige gewonden werden overgebracht naar een ziekenhuis in de omgeving. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de ontsporing. De trein was vrij nieuw en in goede staat. Door het ongeval zal het treinverkeer in de wijde omgeving wellicht ook vandaag nog hinder ondervinden. De Glacier Express is wereldberoemd en verbindt Zwitserse trekpleisters zoals Zermatt en Sint-Moritz. Nu al wordt gevreesd voor de reputatie van de toeristentrein.

Lees ook:3 doden bij ongeval met Deense touringcar in Duitsland
Lees ook:trein ramt stootblok
Lees ook:Drie trein ongelukken in India, 10 doden en 45 gewonden
Lees ook:Dode bij stierenrennen Pamplona
Lees ook:Vliegtuig breekt na uitglijder

Geen reacties // Reageer